Kodeks spółek handlowych. Łączenie, podział i przekształcanie spółek. Komentarz.

Okładka

Publikacja ma charakter komentarza praktycznego, koncentrującego się na zagadnieniach związanych z faktycznym zastosowaniem procedur łączenia, podziału i przekształcania spółek handlowych w codziennym obrocie gospodarczym.

Autorzy – przede wszystkim doradcy transakcyjni – korzystając ze swojego bogatego doświadczenia w obsłudze podmiotów gospodarczych, przybliżyli tę skomplikowaną problematykę.

W komentarzu kompleksowo omówiono przebieg regulowanych Kodeksem spółek handlowych procedur połączenia, podziału oraz przekształcenia na każdym ich etapie – zarówno menedżerskim, jak i właścicielskim oraz sądowym. Na szczególną uwagę zasługuje przy tym szczegółowe omówienie połączeń transgranicznych, coraz częściej spotykanych w praktyce obrotu.

Analizę poszczególnych regulacji prawnych uzupełnia zbiór wzorcowych dokumentów i pism mających zastosowanie w procedurach łączenia, podziału i przekształcania spółek handlowych.

Opracowanie jest skierowane do menedżerów, przedsiębiorców, ale także adwokatów, radców prawnych i sędziów.

Marek Michalski – profesor doktor habilitowany nauk prawnych, kierownik Katedry Prawa Gospodarczego Prywatnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie oraz dziekan Wydziału Prawa i Administracji tej uczelni; prezes Sądu Polubownego przy Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych S.A.; arbiter Sądu Arbitrażowego przy Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan oraz wielokrotny ekspert Biura Studiów i Ekspertyz Sejmu RP; sędzia Sądu Polubownego przy Komisji Nadzoru Finansowego; członek zespołu do Spraw Reformy Prawa Spółek Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Cywilnego i członek Komisji Kodyfikacyjnej do grudnia 2015 r.; od 2017 r. arbiter stały Sądu Polubownego przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej; autor wielu publikacji z dziedziny prawa spółek.

Maciej Kożuchowski – radca prawny, wspólnik Kancelarii GESSEL; specjalizuje się w transakcjach fuzji i przejęć (M&A), bieżącej obsłudze korporacyjnej spółek prawa handlowego oraz prawnych aspektach procesów pozyskiwania finansowania dla przedsiębiorców.

Szczegółowa instrukcja logowania dostępna tutaj.